(function (w,i,d,g,e,t,s) {w[d] = w[d]||[];t= i.createElement(g); t.async=1;t.src=e;s=i.getElementsByTagName(g)[0];s.parentNode.insertBefore(t, s); })(window, document, '_gscq','script','//widgets.getsitecontrol.com/115814/script.js');
DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vše o počítačích a jejích problematice

Nová GTX 2080!!!

Máme se připravit na další zdražení grafických karet?

Nová GTX 2080 má prý stát až 1499 dolarů.

Před několika dny se na veřejnost dostala informace, že NVIDIA informovala své partnery, že očekává zvyšování cen grafických karet až do podzimu letošního roku. Tedy že nečeká žádné zlepšení stávající situace. Vyjádření bylo zajímavé i proto, že obecně se očekává představení nové generace grafik už na konci března s uvedením do reálného prodeje na přelomu dubna/května.

V současnosti o nové generaci NVIDIA grafik nevíme nic oficiálního, NV jako obvykle mlčí a nekomentuje nevydané produkty. Z důvěryhodnějších zdrojů ale víme, že je velmi reálné představení hned dvou generací, či spíše konkrétních grafických řad modelů NVIDIA v letošním roce. Jedna zaměřená na hráče (údajně AMPERE) druhá zaměřená na výpočty a těžaře (Turing). Reálně nejspíše půjde o stejnou generaci, ale upravenou tak, aby AMPERE nebyla zajímavá pro těžaře na rozdíl od TURING řady. Objevují se spekulace o tom, že NVIDIA údajně zablokuje těžbu na herních modelech. Ačkoliv tohle považuji za nepravděpodobné (i když by to bylo zajímavé), protože hardwarově je to nemožné deaktivovat těžební výkon bez současného omezení výkonu grafického, a softwarově by to bylo minimálně obtížné a téměř jistě by se „zamčení“ pro těžbu, stejně dalo obejít. Každopádně nové grafiky NVIDIA pro letošní rok chystá a pravděpodobně (nikoliv se 100% jistotou) je představí na GTC 2018 (26 – 29.3 2018) s tím, že do reálného prodeje dorazí pravděpodobně až v květnu. Pokud se nové modely objeví, tak téměř určitě mezi nimi budou nástupci GTX 1080/1070 a později nástupce TITAN Xp.

Aktuálně se spekuluje o cenách, kdy v souvislosti s vyjádřením NVIDIA ohledně zdražování grafik do podzimu tohoto roku, se objevil v případě GTX 2080 cenový nástřel ve výši 1499 dolarů místo obvyklých 549/599 dolarů, co by tento segment měl stát. Osobně si myslím, že sama NVIDIA nemá v tuto chvíli o finální ceně nové karty ještě jasno, takže všechny spekulace ohledně cen nových grafik NVIDIA jsou skutečně jen spekulace.

Bohužel těch 1499 dolarů není dnes zcela nereálných. Osobně sice pochybuji, že nová „GTX 2080“ bude mít oficiální doporučenou cenu těch 1499 dolarů, ale moc nepochybuji o tom, že pokud se dostane běžně do prodeje a distribuce, tak se za tyhle peníze pro koncové zákazníky klidně prodávat může. Ostatně GTX 1080 Ti, kterou výkonem nejspíše nástupce GTX 1080 dotáhne, se dnes prodává za podobné ceny (doporučená cena je přitom 699 dolarů) a konkurenční Radeon RX VEGA 64 atakuje cenové hladiny i 2000 dolarů (doporučená cena je přitom jen 499 dolarů!!!). Taková je dnes bohužel realita v běžných obchodech.

Osobně si myslím, že NVIDIA určitě nastaví cenu odpovídající současné složité situaci, a že se nebude rozpakovat použít opět strategii „dvou“ oficiálních cen za jinak stejnou kartu. NV podle mě nejspíše ohlásí „GTX 2080“ za 699 dolarů s tím, že první měsíc (možná déle), budou k dispozici jen „referenční“ founders edice za třeba 799 dolarů a dál už to bude jen těch doporučených 699 pro běžné obchody (za kterou ji stejně nikde nikdo nesežene). A vůbec bych se nedivil, kdyby NVIDIA prodávala zpočátku GTX 2080 výhradně přes své stránky. Pokud by se tahle karta dostala do běžných obchodů, ceny 1499 dolarů by skutečně reálné být mohly. Bohužel, jak NVIDIA, tak AMD mluví jasně, zlepšení situace neočekávají! V obou případech není problém na jejich straně. Obě společnosti by byly schopny výrazně navýšit výrobu svých GPU (ať už nových nebo starých) a dodat je výrobcům karet.

Problém je, že výrobci karet nemají odpovídající množství grafických pamětí, kdy výroba GDDR5 poklesla, výroba HBM2 není zatím tak velká a výroba nových GDDR6 také není tak vysoká, aby současnou zvýšenou poptávku po grafikách vykryla. Uvedení nových grafických karet tak fakticky neřeší vůbec nic, a proto NVIDIA neočekává zlepšení situace pro nás zákazníky. A proto se objevují spekulace o tom, že vyšší mainstream (což by GTX 2080 jako nástupce GTX 1080 měl být protože high endem a nástupcem GTX 1080 Ti bude opět až GTX 2080 Ti), má stát přes 30 tisíc korun. Jsou to spekulace, ale bohužel reálné, protože pokud by se tahle karta dostala teď na trh, tak by těch 30 tisíc + v běžném obchodě prostě stála (obchodníci a distribuce by ji na tu cenu předražili) a stejně by je všechny vykoupili těžaři …

Ohledně nových NVIDIA grafik tak nejsem moc zvědav na ceny (ty budou za současné situace velmi vysoké v každém případě), jako spíše na to, co NVIDIA udělá jako opatření, aby se tyhle nové herní grafiky dostaly k hráčům. Bude prodávat své karty jen přes svůj eshop? NVIDIA i AMD si totiž uvědomují problém, že jejich věrní zákazníci, tedy hráči, nemají v současnosti přístup k jejich produktům za jejich doporučené ceny a poškozuje to jejich dlouhodobé zájmy i celý herní PC trh. Kromě celosvětového zákazu digitálních měn, těžby a obchodování s nimi, či fyzické likvidace digitálních těžařů, si však v současnosti neumím představit, jak jinak lze nyní situaci řešit. Teorie se zamčením herních grafik pro těžbu zní hezky, ale jak by to mělo fungovat?

 

Welcome on our site!!!